Folketinget vedtog under tredjebehandlingen den 8. april 2025 et lovforslag, der indeholder væsentlige ændringer til Boafgiftsloven og Aktieavancebeskatningsloven. Disse ændringer har til formål at reducere skattebyrden ved arv og gaver samt at forbedre mulighederne for succession i familieejede virksomheder. Denne artikel gennemgår de vigtigste ændringer og deres konsekvenser.
Af Christian Zeeberg Madsen, advokat (H), partner
Lovforslagets indvirken på boafgiftsloven
Lovforslaget gennemfører en række ændringer i nogle af de mest centrale bestemmelser i boafgiftsloven. Disse gennemgås nedenfor.
Nedsættelse af bo- og gaveafgiften
Lovforslaget indebærer en nedsættelse af bo-og gaveafgiften fra 15% til 10% ved overdragelse af aktier og erhvervsvirksomheder som arv eller gave til nære familiemedlemmer for personer, der er afgået ved døden i 2024 eller senere. Dette betyder, at arvinger vil opleve en lavere skattebyrde, hvilket kan lette den økonomiske belastning ved overdragelse af formue og ejendom.
Ophæver bestemmelse om tillægsboafgift
Tidligere bestemte boafgiftslovens § 1, stk. 4, at afdøde, i det tilfælde, at vedkommende ikke havde efterladt sig afkom, også skulle betale boafgiften på 15% på aktier og virksomheder, som tilfalder afdødes søskende og disses børn og børnebørn, uden at tillægsboafgiften på 25% fandt anvendelse, når visse betingelser var opfyldt.
Efter ændringen ophæves denne bestemmelse, hvilket betyder, at den generelle boafgiftssats nu gælder uden de tidligere undtagelser for søskende og deres børn.
Nye værdiansættelsesregler vedrørende aktier og virksomheder
Lovændringen medfører tillige, at uanset reglerne i boafgiftslovens § 12, stk. 1, hvorefter blandt andet aktiver og passiver i dødsboer ansættes i boopgørelsen til deres handelsværdi på den i boopgørelsen fastsatte opgørelsesdag, så kan reglerne i § 12 a, stk. 2-9 anvendes ved værdiansættelse af aktier og virksomheder, der opfylder betingelserne for nedsat afgift i lovens § 1 a, stk. 1-3.
Dette gælder dog ikke, hvis virksomheden i det væsentligste består af aktiviteter, der har medført kommercielle salg i mindre end tre år på overdragelsestidspunktet, eller virksomhedens aktivitet i det væsentligste består af udvikling og ejerskab af immaterielle aktiver, der endnu ikke har givet afkast.
Bestemmelsens stk. 2-9 indeholder således en lang række reguleringer af, hvorledes aktier og virksomheder i visse tilfælde kan værdiansættes.
Lovforslagets indvirken på aktieavancebeskatningsloven
Lovforslaget gennemfører tillige en række ændringer i nogle centrale bestemmelser i aktieavancebeskatningsloven, jf. nedenfor.
Ændringer i pengetanksreglen
Pengetankreglen begrænser, hvilke selskaber der kan overdrages med skattemæssig succession. Succession betyder, at skatten på gevinsten ved salg af aktier eller anparter udskydes til et senere tidspunkt. Pengetankreglen forhindrer, at selskaber, hvor mere end halvdelen af indtægterne eller aktiverne består af passive investeringer (såkaldte “pengetankaktiver”), kan overdrages med skattemæssig succession.
Lovforslaget ændrer definitionen af aktiv udlejningsvirksomhed med fast ejendom, som beskrevet i § 34, stk. 7. Dette inkluderer nu også bortforpagtning, hvilket kan påvirke, hvordan ejendomsvirksomheder beskattes ved overdragelse. Aktiv udlejningsvirksomhed defineres som udlejning eller bortforpagtning af fast ejendom, hvor overdrageren besidder en betydelig ejerandel eller råder over stemmerne i virksomheden.
Tidligere blev bortforpagtning af fast ejendom betragtet som passiv kapitalanbringelse. Med de nye ændringer anses det ikke længere som passiv kapitalanbringelse, hvis visse betingelser er opfyldt. Dette betyder bl.a., at ejendomsvirksomheder, der aktivt bortforpagter fast ejendom, nu kan overdrages med skattemæssig succession.
Værdiansættelse af aktier
Der indføres herudover nye regler for værdiansættelse af aktier ved overdragelse inden for familien. Dette inkluderer muligheden for at anvende den skematiske værdiansættelse, som er beskrevet i Boafgiftsloven. Ændringen i § 31, stk. 1, medfører, at værdiansættelsen foretaget efter boafgiftslovens § 12 a nu kan anvendes ved beregning af aktieavancebeskatning.
Har du eller din virksomhed spørgsmål hertil, er du/I velkomne til at kontakte os.