I medfør af den nye lov om ændring af selskabsloven, der har til formål at gøre det lettere at opstarte en virksomhed som iværksætter, samt at gøre det nemmere for anpartsselskaber at rejse kapital, sænkes minimumskravene til anpartsselskabers selskabskapital, og anpartsselskaber får mulighed for at udbyde kapitalandele til offentligheden.

Af Christian Zeeberg Madsen, advokat (H), partner

Nyt minimumskrav til anpartsselskabers selskabskapital

Lovændringen medfører for det første, at minimumskravet til anpartsselskabers selskabskapital halveres fra 40.000 kr. til 20.000 kr. Ændringen af kapitalkravet for anpartsselskaber medfører, at anpartsselskaber kan stiftes med en selskabskapital på 20.000 kr. Indbetalingen kan enten ske kontant eller ved andre værdier end kontanter svarende til 20.000 kr.

Eksisterende anpartsselskaber vil kunne nedsætte deres selskabskapital til den nye minimumskapital efter selskabslovens regler om kapitalnedsættelse.

Nedsættelsen af minimumskapitalkravet sker som udtryk for et hensyn til iværksættere, der skal have lettere ved at stifte et selskab. Det fremgår af lovens forarbejder, at Erhvervsministeriet samtidigt vurderer, at det nye kapitalkrav ikke forringer sikkerheden for anpartsselskabernes kreditorer.

Nye regler om anpartsselskabers udbud af kapitalandele til offentligheden

I Danmark har der indtil videre været forbud mod, at et anpartsselskab udbyder dets anparter til offentligheden. Lovændringen medfører, at anpartsselskaber, ligesom aktieselskaber, vil kunne rette henvendelse til investorer med henblik på at rejse kapital gennem et offentligt udbud af kapitalandele. Udbuddet skal ske i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning om europæiske crowdfundingtjenesteudbydere for erhvervslivet.

Anpartsselskaber kan udbyde selskabets anparter til offentligheden ved crowdfunding, når den samlede værdi af udbuddet er mindre end 5 mio. Euro beregnet over en periode på 12 måneder.

Ændringen medfører, at anpartsselskaber gennem et udbud af anparter får mulighed for at tiltrække kapital ved equity crowdfunding. Anparter vil herefter kunne udbydes via en crowdfundingplatform eller af anpartsselskabet selv, eksempelvis via egen hjemmeside, hvis udbuddet opfylder en af følgende udtømmende betingelser:

  1. Udbud, der udelukkende er rettet mod kvalificerede investorer.
  2. Udbud, der er rettet mod færre end 150 fysiske eller juridiske personer pr. land indenfor EU/EØS-landene, som ikke er kvalificerede investorer.
  3. Udbud, hvis pålydende pr. enhed beløber sig til mindst 100.000 euro.
  4. Udbud, der er rettet til investorer, som erhverver anparter for i alt mindst 100.000 euro pr. investor for hvert særskilt udbud.

De oplistede betingelser følger prospektforordningens undtagelse for prospektpligt.

For eksisterende anpartsselskaber, der ønsker at rejse kapital, vil der være tale om en kapitalforhøjelse – uanset om anpartsselskabet anvender en crowdfundingplatform eller udbyder anparter i henhold til en af de fire betingelser for fritagelse for prospektpligt. Det er som udgangspunkt generalforsamlingen, dvs. ejerne, der træffer beslutning om forhøjelse af selskabskapitalen. Beslutningen træffes med det stemmeflertal, der i selskabet kræves til vedtægtsændring.

Har du eller din virksomhed spørgsmål hertil, er du/I velkomne til at kontakte os.

print